Otevřít prozatím nemůžeme, ale vylepšovat a připravovat památky na nadcházející sezonu ano

Otevřít státní hrady, zámky a ostatní památky prozatím nemůžeme. Intenzivně se však připravujeme na zahájení posunuté sezony - uklízíme, pracujeme v zámeckých parcích a zahradách, restaurujeme mobiliární předměty, doplňujeme základní evidenci a fotíme mobiliář, připravujeme nové expozice. Co dělají v těchto dnech například na zavřeném hradě Landštejn a co můžete dělat vy, než tam budete moci přijít, se dozvíte na následujících řádcích.

Když nemůžete hrad Landštejn navštívit v reálu, zkuste to prozatím alespoň virtuálně. Na tomto odkazu si můžete prohlédnout 3D model hradu, včetně odkazů na modely jeho dvou středověkých stavebních fází.

Na první dubnovou neděli připravovali na Landštejně speciální prohlídky zaměřené na dobývání hradu husity v roce 1420. Přestože to nastalá situace neumožňuje, můžete si otestovat své znalosti a vyplnit pracovní list (Husite.docx). Dozvíte se, kdo byl v té době na hradě pánem a co mu husité provedli. Nápovědu hledejte na webu hradu Landštejn.

Můžete se také pustit do výroby figurek z plat od vajíček. Hlavičky jsou ze zakoupených vatových koulí, ale můžete je nakašírovat z papíru. Ruce jsou z barevných modelovacích drátků, vlasy z vlny. Na vybarvení byly použity temperové barvy.

Vyrobené figurky můžete přinést ukázat přímo na hrad Landštejn, až bude pro návštěvníky opět přístupný, nebo zašlete fotografii svého výrobku na email: landstejn@npu.cz.

A co dělají na zavřeném hradě?

Zametají všechny cesty, hrabou trávu i nádvoří, upravují záhonky za vstupní bránou i prostor u parkoviště. Bude se malovat archeologická expozice, vymalovány jsou již všechny vnitřní prostory bytu i kanceláře správy hradu. Další práce a opravy na hradě můžete sledovat zde

 

 

 

 

 

 

 

 

Kolegové ze správy hradu Landštejn v čele s paní kastelánkou Eliškou Niederovou se snaží hrad udržovat ve vzorném pořádku a naplňovat tak základní premisu památkové péče o zachování kulturního dědictví dalším generacím. Usilují o to, aby byl pro vás pobyt na hradě co nejpříjemnější, až se jeho brány opět otevřou.